Te tosty nieco przypominają francuskie, ale możemy zrobić je w wersji wegańskiej. Najlepiej użyć lekko już sczerstwiałego pieczywa.
Składniki:
grahamka lub bułka pełnoziarnista
150 ml mleka kokosowego
skórka starta z cytryny
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki cukru kokosowego
36 dag jogurtu naturalnego
świeże owoce sezonowe i/lub bakalie
Armeriter, czyli śląskie tosty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Bułkę kroimy na kromki lub przecinamy na pół. Namaczamy w mleku kokosowym wymieszanym ze skórką startą z cytryny. Na patelni roztapiamy olej kokosowy i obsmażamy na nim pieczywo po 4 min z każdej strony. Bułki wykładamy na talerz, każdą posypujemy cukrem kokosowym, dekorujemy jogurtem i owocami.
Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Dieta ze smakiem"