Simonetta Zieger

Zapiekanka z cykorii

Ocena:

0 (0)

  • 40 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Zapiekanka z cykorii przekona nawet największych sceptyków, którzy dotychczas unikali sałaty o charakterystycznej goryczce. Warzywo najpierw dusi się w bulionie, a następie zawija w szynkę i piecze z kremowym sosem i duża ilością sera. Wierzch posypany jest złocistą bułką tartą, dzięki czemu potrawa przyjemnie chrupie. Warto podać ją z pełnoziarnistą bułeczką, żeby otrzymać pełnowartościowy posiłek. Przekonajcie się, jak pyszna może być zapiekana cykoria.

Składniki:

  • cykoria  3 szt.

  • bulion warzywny  500 ml

  • masło  1 łyżeczka

  • mąka  1 łyżka stołowa

  • mleko  150 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • szynka gotowana  2 plastry

  • ser żółty  100 g

  • bułka tarta  20 g

Zapiekanka z cykorii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cykoria: opłukujemy ją, a następnie przekrajamy wzdłuż na pół. W razie potrzeby wycinamy twardą, bardzo gorzką część ze środka. Doprowadzamy bulion warzywny do wrzenia w szerokim rondlu i gotujemy w nim połówki cykorii przez 3 minuty. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i odsączamy. Bulion przelewamy do oddzielnego naczynia.

  • Krok 2:

    Sos: rozpuszczamy masło w rondlu, w którym gotowała się cykoria. Dodajemy do niego mąkę, mleko i 150 ml odłożonego bulionu warzywnego. Dobrze łączymy składniki trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy go przez 2–3 minuty, mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 3:

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (z termoobiegiem). Kroimy plastry szynki wzdłuż na 3 części, i zawijamy w nie przestudzone połówki cykorii. Układamy je w naczyniu żaroodpornym o rozmiarze około 18x28 cm. Polewamy sosem.

  • Krok 4:

    Zapiekanka z cykorii: ścieramy odtłuszczony żółty ser (goudę lub cheddar). Łączymy go z bułkę tartą. Posypujemy tą mieszanką połówki cykorii. Pieczemy wszystko na środkowej półce w piekarniku przez 25–30 minut, na złoty kolor. Podajemy z pełnoziarnistymi bułeczkami. 

    Źródło: serwis partnerski www.eatbetter.de, https://www.eatbetter.de/rezepte/chicoree-ueberbacken-wuerzig-lecker

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne