Szczupak z grilla z nadzieniem

Smaczny szczupak z grilla z nadzieniem, doskonały na wigilię.

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 147 głosów)

Składniki:

  • szczupak około 1,5 kg
  • 1 cytryna
  • 1 mała cukinia
  • 2 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • oliwa
  • 2 czubate łyżki przyprawy do ryb
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Szczupaka myjemy, dokładnie wycieramy, posypujemy solą i pieprzem. Obraną cebulę oraz umytą i wysuszoną cukinię w skórce kroimy w talarki. Posypujemy lekko przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Dodajemy pół pęczka posiekanej natki pietruszki, trochę oliwy i wszystko mieszamy, nadziewamy szczupaka i spinamy wykałaczkami.
  • Nacieramy wierzch szczupaka oliwą, posypujemy natką pietruszki i pozostałą przyprawą do ryb, odstawiamy do lodówki na 2 godz.
  • Grillujemy po 15-20 min z każdej strony. Ja grillowałam na elektrycznym grillu. Na ogrodowym, zalecane jest ułożenie ryby na tacy do grillowania
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy