Pikantna zupa rybna z ryb mieszanych i warzyw - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Do garnka wkładamy głowy i ogony ryb, dodajemy 1 łyżeczke soli, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy około 15 minut. Następnie wkładamy dzwonka różnych ryb czyli łososia, szczupaka, okonia i gotujemy 10 minut.
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, oraz mieszankę warzyw i plastry kartofli, doprawiamy 1 łyżką przyprawy bałkańskiej, 1 łyżkę czerwonej papryki i podsmażamy 4 minuty cały czas mieszając. Następnie wlewamy odcedzony wywar rybny, możemy dodać bulionetkę warzywną, kawałki ugotowanych ryb i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Gdy warzywa będą miękkie możemy zagęścić zupę łyżeczką mąki kukurydzianej z niewielką ilością wody, albo niewielka ilością gotowej zasmażki. Zupę rozlewamy do miseczek, na wierzchu układamy kawałki łososia i dekorujemy natką pietruszki.
Komentarze