Sarah Lienard

Masło z pestek dyni

Ocena:

0 (0)

  • 10 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Masło z pestek dyni to niecodzienna propozycja, ale jednocześnie bardzo smaczna. Mogą je jeść osoby na różnych dietach, ponieważ nie ma w nim składników pochodzenia zwierzęcego, glutenu i laktozy. Jeśli dodamy do niego łyżkę syropu klonowego, przekonamy do niego też dzieci. Masło z pestek dyni robi się niezwykle prosto i przy tym szybko. Warto wypróbować przepis, bo jest zdrowe, a przy tym dużo lepsze niż kupione w sklepie.

Składniki:

  • pestki dyni  500 g

  • syrop klonowy  15 ml

Masło z pestek dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Blendowanie: pestki dyni umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy przez 5-8 minut, co jakiś czas przerywamy w trakcie oskrobujemy boki naczynia. Staramy się nie przegrzewać masła z pestek dyni. Jeśli mieszanka wydaje się zbyt ciepła, robimy dłuższe przerwy w czasie miksowania. Masło powinno być dość gęste, ale tylko na tyle, żeby dało się je swobodnie rozsmarować.

  • Krok 2:

    Doprawianie: opcjonalnie możemy wymieszać masełko ze słodkim syropem klonowym, zyska dodatkowy smak.

  • Krok 3:

    Przechowywanie: masło dyniowe przekładamy do sterylnego słoika. Przechowujemy je w lodówce, przez tydzień.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-seed-butter

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne