Chrupiąca ryba ze szpinakiem w aksamitnym sosie serowym z gorgonzolą - to pomysł na szybki i prosty obiad w restauracyjnym stylu. Za smak odpowiadają dodatki m.in. gałka muszkatołowa i cytryna.
Składniki:
400 g liści szpinaku
2 łyżki masła
150 g sera z niebieską pleśnią, najlepiej gorgonzoli
3 łyżki brandy
szklanka śmietany kremówki
gałka muszkatołowa
pieprz
4 filety soli lub innej białej ryby
cytryna
sól
łyżka mąki
4 łyżki oleju
Ryba ze szpinakiem w sosie serowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Liście świeżego szpinaku blanszujemy we wrzątku, odciskamy na sicie, grubo siekamy.
Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokruszony ser pleśniowy i podgrzewamy, aż się rozpuści. Wlewamy brandy i śmietankę, chwilę gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje. Dodajemy szpinak, przyprawiamy gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem.
Filety skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy na złoto, na gorącym oleju. Układamy rybę na sosie szpinakowo- -serowym i chwilę podgrzewamy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017