Cassie Best

Miniquiche z tortilli

Ocena:

5 (2)

  • 25 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Miniquiche z tortilli wypełnione masą jajeczną z plasterkiem salami na górze, to interesująca propozycja śniadaniowa, a do tego bardzo prosta do zrobienia. Zaletą tej przekąski jest też szybkość wykonania. Te pożywne koszyczki dobrze sprawdzają się na wynos, do pracy i szkoły, a także na wyjścia plenerowe. Jeśli mamy więcej czasu warto pokusić się o samodzielne wykonanie placków. Polecamy przepis na ekspresowe miniquiche z tortilli.

Składniki:

  • tortilla  2 szt.

  • pomidorki koktajlowe  6 szt.

  • jajka  4 szt.

  • salami  6 plasterków

  • bazylia  3 g

Miniquiche z tortilli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w trybie pieczenia góra-dół lub 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem.

  • Krok 2:

    Za pomocą foremki o średnicy 12 cm (lub małego talerzyka) z dużych placków tortili wycinamy kółka, powinno ich wyjść 6.

  • Krok 3:

    Formę na muffinki wykładamy wyciętymi kółkami z tortilli, wciskając je do otworów, dzięki temu zachowają formę koszyczków.

  • Krok 4:

    Jajka ubijamy i wlewamy do tortilli (opcjonalnie można też dodać posiekane warzywa, np. cebulę, szczypiorek, paprykę). Na wierzchu miniquiche układamy plasterek salami i pół pomidorka koktajlowego.

  • Krok 5:

    Pieczemy 15 minut, aż jajko się zetnie. Gotowe miniquiche z tortilli posypujemy listkami bazylii (mogą być w całości lub posiekane, zwłaszcza jeśli są większe). Wierzch można dodatkowo udekorować pomidorkami koktajlowymi.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/mini-pizza-quiches

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne