www.bbcgoodfood.com
5 (2)
Miniquiche z tortilli wypełnione masą jajeczną z plasterkiem salami na górze, to interesująca propozycja śniadaniowa, a do tego bardzo prosta do zrobienia. Zaletą tej przekąski jest też szybkość wykonania. Te pożywne koszyczki dobrze sprawdzają się na wynos, do pracy i szkoły, a także na wyjścia plenerowe. Jeśli mamy więcej czasu warto pokusić się o samodzielne wykonanie placków. Polecamy przepis na ekspresowe miniquiche z tortilli.
tortilla 2 szt.
pomidorki koktajlowe 6 szt.
jajka 4 szt.
salami 6 plasterków
bazylia 3 g
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w trybie pieczenia góra-dół lub 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
Za pomocą foremki o średnicy 12 cm (lub małego talerzyka) z dużych placków tortili wycinamy kółka, powinno ich wyjść 6.
Formę na muffinki wykładamy wyciętymi kółkami z tortilli, wciskając je do otworów, dzięki temu zachowają formę koszyczków.
Jajka ubijamy i wlewamy do tortilli (opcjonalnie można też dodać posiekane warzywa, np. cebulę, szczypiorek, paprykę). Na wierzchu miniquiche układamy plasterek salami i pół pomidorka koktajlowego.
Pieczemy 15 minut, aż jajko się zetnie. Gotowe miniquiche z tortilli posypujemy listkami bazylii (mogą być w całości lub posiekane, zwłaszcza jeśli są większe). Wierzch można dodatkowo udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/mini-pizza-quiches