Drożdżowe roladki z boczkiem

Ocena:

4.43 (199)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
Ciepła kolacja lub przekąska.

Składniki:

  • 750 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 75 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 600 g wędzonego boczku
  • 2 duże cebule

Drożdżowe roladki z boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Boczek i cebule pokroić w kostkę i podsmażyć najpierw boczek potem dodać cebulę i dalej podsmażać. Przestudzić, nadmiar wytopionego tłuszczu odlać. Drożdże rozrobić z 1/2 szklanki letniego mleka, dodać 1 łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i schłodzić. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, masło, 1 jajko, sól i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować na kwadratowy placek, wyłożyć jedną część farszu, rozsmarować go na placku i zawinąć w roladę. Kroić w poprzek na plastry o grubości 0,5 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Tak samo postępować z drugą częścią ciasta i farszu. Wszystkie roladki posmarować roztrzepanym drugim jajkiem. Roladki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 20 minut. Roladki smaczne są zarówno na ciepło jak i na zimno.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne