Pizza domowa jest łatwiejsza w przygotowaniu niż myślicie. Ważne, żeby ciasto było delikatne, idealnie cienkie, a ser apetycznie się ciągnął. Zacieramy ręce i przystępujemy do wyrabiania!

Ciasto na pizzę

Kiedy zapytacie specjalistów, co sprawia, że pizza jest smaczna, ich odpowiedź będzie jedna: ciasto. Jak przygotować ciasto na pizzę? W niewielkiej ilości (około pół szklanki) ciepłej wody rozpuszczamy 4 g suchych drożdży. Mieszamy i wlewamy do 250 g mąki pszennej. Zagniatamy i dodajemy łyżkę oliwy oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie jednolite i sprężyste. Zamiast męczyć się z wałkowaniem ciasta na pizzę, lepiej rozciągnąć je dłońmi i dopasować do kształtu naszej formy. Do pieczenia pizzy możemy też użyć kamienia do pizzy - dzięki niemu pizza będzie bardziej chrupiąca. Pizzę pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku kilka minut.

Z tradycyjnego ciasta na pizzę możecie też zrobić calzone. Wytnijcie z niego średniej wielkości koła, posmarujcie sosem i dorzućcie dodatki. Całość zaklejcie przy użyciu odrobiny wody tak, by powstał duży pieróg. 

Są osoby, które dokonują "profanacji" ciasta i nie rozwałkowują go bardzo cienko. To, co otrzymamy po wyrośnięciu i upieczeniu takiego ciasta z dodatkami to nic innego jak pizzerinki. Warto wtedy nie piec jednej dużej drożdżowej pizzy, ale podzielić ciasto na mniejsze porcje. 

Ciasto na pizzę możecie też kupić w wersji domowej w niemal każdym sklepie. Jeśli nie macie czasu przygotować go w domu, sklepowe również nie będzie złe. Warto również podpytać w ulubionej pizzerii - zdarza się, że tam także można kupić ciasto na pizzę. Nie kupujcie jednak gotowych, mrożonych pizz. W większości przypadków ich skład pozostawia wiele do życzenia.

Pizza domowa - sos pomidorowy

Zaraz po cieście, najważniejszym składnikiem pizzy jest sos pomidorowy. Przygotowanie go jest banalnie proste. Klasyczny pomidorowy w sezonie można przygotować ze świeżych pomidorów - będzie niezwykle aromatyczny. Pomidory wystarczy obrać ze skóry, pozbyć się pestek i lekko podsmażyć z oliwą. Następnie miksujemy je razem z listkami bazylii i oregano. W zimie, kiedy nie mamy dostępu do pachnących słońcem pomidorów, śmiało korzystajmy z tych ze sklepowych półek. Najlepsze będą pomidory w puszce lub kartoniku. Dobrze sprawdzi się też pomidorowa passata. Aby przygotować sos wystarczy tylko odpowiednio ją doprawić. Dla zagęszczenia można dodać łyżeczkę lub dwie koncentratu pomidorowego, ale nie każdy lubi jego charakterystyczny, kwaskowy smak.

Dobry sos, który będzie bazą do pizzy sprawi, że dodatkowy ketchup czy czosnkowy majonez okażą się zbędne.

 

Pizza domowa - dodatki

To, co położymy na naszej pizzy zależy od naszych upodobań. Klasyczna margherita składa się tylko z sosu, sera i listków bazylii, ale możecie też zaszaleć nieco bardziej. Dodajcie do pizzy plasterki salami lub szynki, pomidory, oliwki albo cukinię. Ciekawą opcją jest też pizza z owocami morza lub anchois

Pamiętajmy, żeby do przygotowania pizzy używać oryginalnej włoskiej mozzarelli - żaden inny ser tak fantastycznie się nie rozpuszcza, poza tym dodaje ona pizzy charakterystycznego smaku. Kolejność układania składników na cieście powinna być następująca - sos, ser, większe dodatki (typu plasterki salami), mniejsze dodatki (typu oliwki czy paski papryki).

Pizza bezglutenowa i wegańska

Klasyczna pizza domowa przygotowywana jest zwykle z mąki pszennej, a co za tym idzie zawiera gluten. Spód do pizzy można również przygotować z innego rodzaju mąki (polecamy mix mąk gryczanej i ziemniaczanej), albo na przykład z... kalafiora. Ciasto z dodatkiem zmielonego kalafiora, lnu i płatków owsianych jest zdrowe i naprawdę smaczne. 

Jeśli nie jecie produktów odzwierzęcych, mozzarellę zastąpcie wegańskim serem a na wierzchu ułóżcie pokrojone warzywa i owoce.