Piernik z jabłkami

Ocena:

4.51 (146)

  • 20 min.
  • dla 10 osób

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 1 godzina Ilość kcal: 330 kcal

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru z jabłek
  • szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • łyżeczka zmielonych goździków
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki mąki
  • bakalie

Piernik z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przecier jabłkowy mieszam ze stopionym masłem, następnie dodaję cukier, mąkę, sól, miód, bakalie, przyprawy korzenne, sodę i wszystko dokładnie miksuję.
  • Ciasto wlewam do formy posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piekę godzinę w temp. 180°C.
  • Zwykle podwajam ilość składników i robię dwa pierniki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne