Piernik z jabłkami

Łatwo i szybko upieczesz dobry piernik z jabłkami. Wypróbuj już dziś!

Ciastaciasto z owocamiDesery

Czas przygotowania:
150 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 166 głosów)

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki z czubkiem
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka (może być 4)
  • 4 łyżki stopionej margaryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • można dodać bakalie (np. rodzynki, orzechy)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić na 1 - 1,5 godziny.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Dodać do jabłek. Następnie dodać roztrzepane żółtka, margarynę i olej. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek oraz bakalie np. rodzynki, orzechy. Ciasto przełożyć na dużą tortownicę lub blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.

Porady

Sprawdź też nasz przepis na pierniki świąteczne i domek z piernika

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy