pieczona perliczka z zurawiną podawana z pieczonymi ziemaniakami i brokułami
Ocena:
4.48
(145)
50 min.
dla 4 osób
sama nazwa wskazuje ze jest to danie na specjalne okazje
Składniki:
* 1 perliczka
* 200g słoniny
* 1 kostka rosołowa drobiowa.
* 2 łyżki oliwy
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżka tymianku
* 1 łyżeczka pierzu
* 1łyżeczka soli zwiększającej
* ziemniaki
* brokuł
Pieczona perliczka z zurawiną podawana z pieczonymi ziemaniakami i brokułami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wykonanie:
Do oleju wkładamy kostkę rosołową, czosnek, tymianek, pieprz, sól, po czym dobrze mieszamy perliczkę nacieram dokładnie marynatą (wewnątrz i na zewnątrz)
Plastrami słoniny obkładam marynowaną tuszkę. Obwiązuję nitką - by w trakcie pieczenia tłuszcz dokładnie pokrył perliczkę. Wkładam do rękawa następnie do nagrzanego piekarnika.180 stopni około 1,5 godziny W tym czasie przygotowuję ziemniaki posypuje tymiankiem i przyprawą do ziemniaków piekę w kombiwarze 50 minut, w między czasie gotuję brokuł.
Upieczoną perliczkę polewamy sosem, układamy na półmisku pieczone ziemniaki, brokuły i kleksy z żurawiny Smacznego