wolowina_po_niemiecku

Wołowina po niemiecku

Ocena:

4.49 (198)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
niby ostra ale słodka...smaczna :)

Składniki:

  • 500g wołowiny
  • tyle samo cebuli
  • 4-6 ogórki konserwowe
  • smalec
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • sól, pieprz
  • 3 goździki
  • 2 listki laurowe
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki

Wołowina po niemiecku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Mięso dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Ogórki również w kostkę :) w garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę; lekko ją rumienimy i dodajemy mięso. Przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy ogórki, goździki, ziarenka pieprzu, listki laurowe i zalewamy wszystko bulionem. Mieszamy , przykrywamy i gotujemy około 2 godzin na średnim ogniu (aż mięsko zmięknie). Następnie zagęszczamy mąka i doprawiamy smak cukrem i sokiem z cytryny (ew jeszcze pieprzem i solą). Podajemy np. z kopytkami, kaszą, ryżem etc można posypać posiekaną natką pietruszki.

Porady

Zobacz też: Golonka po bawarsku i 9 innych klasyków z kuchni niemieckiej

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne