Przygotowanie: 25 minut
Smażenie: 15 minut
Zapiekanie: 20 minut
Porcja: 385 kcal
Składniki na 8 porcji
Składniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
szklanka mleka
3 pomidory
2 cukinie
bakłażan
30 dag żółtego sera
olej lub oliwa do smażenia
pieprz, sól
Tort naleśnikowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mąkę wsypać do miski, wlać mleko, dodać jajka, szczyptę soli. Całość bardzo dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Odstawić na 20 minut, następnie na gorącym tłuszczu usmażyć cienkie naleśniki.
Pomidory pokroić na plastry. Można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Ser żółty utrzeć na tarce. Na
podstawce tortownicy układać kolejno: placek naleśnikowy, cukinię i bakłażan, na następnym pomidory.
Cukinie i bakłażan dokładnie umyć. Nie obierać ze skórki. Warzywa pokroić w cienkie plasterki, kłaść na gorącym tłuszczu, obsmażyć z obu stron. Posypać solą i pieprzem, odłożyć, by wystygły. Każdą warstwę tortu oprószyć odrobiną żółtego sera. Ostatni naleśnik, stanowiący wierzch tortu, posypać dość grubo. Całość doprawić solą i pieprzem. Zapiec 20 min w temp. 180˚C. Posypać posiekanym szczypiorkiem.