Tartaletki puttanesca

Ocena:

4.44 (162)

  • 50 min.
Przekąski na karnawał - Tartaletki puttanesca

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 12,5 dag masła
  • szczypta soli
  • 5 łyżek sosu pomidorowego
  • 5 dag parmezanu
  • 5 dag czarnych oliwek bez pestek
  • 40 listków świeżej bazylii
  • 40 dużych kaparów (wielkości oliwki)

Tartaletki puttanesca - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do garnka wlewamy 4 łyżki wody, dodajemy masło i sól. Podgrzewamy, aż masło się stopi. Studzimy. Wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą szpatułką,
  • aż kulka ciasta odlepi się od ścian garnka.
  • Ciastem cienko wylepiamy natłuszczoną płaską blachę, smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego. Posypujemy tartym parmezanem i równomiernie
  • rozkładamy pokrojone oliwki.
  • Pieczemy 20–30 min w temp. 190°C. Po ostudzeniu kroimy na 40 małych kwadracików. Na każdym kładziemy po listku bazylii i jednym kaparze.
  • Z zaparzanego ciasta możemy przygotować malutkie ptysie, które po upieczeniu i przekrojeniu wypełnimy pikantną pastą, np. z niebieskiego sera, orzechów i kropli koniaku
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne