REKLAMA

Tartaletki ze szpinakiem

Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: ok. 40 minut
Porcja: 500 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tartaletki Przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
500 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 176 głosów)


Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • łyżeczka soli
  • tłuszcz do foremek
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 15 dag sera rokpol
  • 15 dag startego żółtego sera, np. gouda
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto: mąkę z solą przesiać przez sito, dodać zimne masło, posiekać. Wlać 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki.
  • Foremki do tartaletek lekko natłuścić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć foremki. Przykryć folią aluminiową lub pergaminem, wypełnić ziarnami fasoli, piec 15 min w temp. 200 C. Ostudzić, zdjąć folię razem z fasolą.
  • Nadzienie: szpinak przygotować wg przepisu na opakowaniu. Jajka roztrzepać z mlekiem, wymieszać ze szpinakiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rokpol pokroić w kostkę.
  • Na tartaletki wyłożyć szpinak, posypać rokpolem i żółtym serem. Piec około 25 minut w temp. 200 C.

Kalorie: 500

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy