Escalivada - hiszpańska sałatka

Ocena:

4.49 (169)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Grilluj pyszne, letnie warzywa i połącz w hiszpańskiej sałatce z pysznym sosem z anchois.

Składniki:

  • bakłażan  4 szt.

  • czerwona papryka  4 szt.

  • cebula  4 szt.

  • pomidor  3 szt.

  • sól  5 g

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • czosnek  2 ząbki

  • anchois  12 szt.

  • tymianek  5 g

Escalivada - hiszpańska sałatka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Warzywa układamy na grillu z węglem drzewnym lub na ruszcie piekarnika. Pieczemy 30 min w temp. 180°C.

  • Krok 2:

    Upieczone papryki studzimy i zdejmujemy skórę. Kroimy w paski, przekładamy do dużej miski. Bakłażany pieką się nieco krócej. Kiedy trochę przestygną, obieramy je, dzielimy na kawałki i wkładamy do miski.

  • Krok 3:

    Cebule też pieką się krócej: po przestygnięciu kroimy je na połówki i przekładamy do miski. Upieczone połówki pomidorów wkładamy do miski. Warzywa przyprawiamy, najlepiej solą gruboziarnistą.

  • Krok 4:

    Na koniec polewamy wszystko obficie oliwą, dodajemy posiekany czosnek, anchois i posypujemy tymiankiem.

  • Krok 5:

    Escalivadę podaje się na ciepło, jako oddzielne danie lub jako dodatek do ryżu, dziczyzny, drobiu i ryb.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje gotowanie" nr 6/2017

Porady

Fileciki anchois: sprzedawane w małych i większych słoiczkach, konserwowane w oleju, to świetny dodatek do sosów, sałatek i pizzy.

Zobacz też: tortilla hiszpańska

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne