grzyby marynowane

38 przepisów

Przepisy w kolekcji grzyby marynowane

Czas przygotowania: 60 min.
Kruche grzybki
Efektowny deserek

Madija

Kruche grzybki

Czas przygotowania: 120 min.
Grzybki
Bardzo smaczna przekąska

ilka222

Grzybki

Inne z kolekcji: przetwory z grzybów

Artykuły powiązane

Grzyby jadalne - najpopularniejsze odmiany
04.09.2020

Grzyby jadalne – najpopularniejsze odmiany

Grzyby jadalne w kuchni polskiej mają szczególne miejsce. W lecie przygotowywane na bieżąco, po zbiorach zupy i sosy, a z myślą o świętach Bożego Narodzenia suszy się je i marynuje. Trudno wyobrazić sobie wieczerzę wigilijną bez zupy grzybowej albo gołąbków z kaszą gryczaną i borowikami. Zanim to nastąpi zaopatrzeni w wiklinowy kosz, nożyk i atlas grzybów idziemy na grzybobranie. Przedstawiamy 10 najpopularniejszych gatunków i proponujemy, jakie przepisy na grzyby jadalne będą najlepsze.

Polowanie na grzyby, Zofia Leszczyńska - Niziołek
22.09.2019

Jestem spontanicznym grzybofilem – rozmowa z Zofią Leszczyńską – Niziołek

Sezon grzybowy w pełni i jak grzyby po deszczu pojawiają się kolejne książki dotyczące grzybobrania. O „Polowaniu na grzyby”, poradniku pełnym osobistych opowieści, porozmawialiśmy z Zofią Leszczyńską – Niziołek. W cyklu „Przy wspólnym stole” opowiedziała nam o agroturystyce, spontanicznym grzybobraniu i złotej zasadzie dotyczącej grzybów.

Grzybobranie
08.09.2019

Grzybobranie mamy we krwi – rozmowa o polskiej tradycji grzybobrania z Justynem Kołkiem i Ewą Furtak

Z końcem sierpnia zaczynamy myśleć o jesieni i o grzybobraniu. Mimo że grzyby można zbierać cały rok, to właśnie krótsze jesienne dni przypominają nam, że trzeba szykować zapasy na zimę. O mitach dotyczących zbierania grzybów, tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie i wyjątkowych właściwościach grzybów dla życia lasu porozmawialiśmy z Justynem Kołkiem i Ewą Furtak. W cyklu „Przy wspólnym stole” autorzy poradnika „Grzybownik” opowiedzieli nam o sposobach na udane grzybobranie.