Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.42 (145)
Kremowa zupa brokułowa z wyrazistym serem gorgonzola dolce, chrupiącymi pestkami słonecznika i grzankami czosnkowymi to pomysł na obiad nie tylko na chłodne dni. Zupa brokułowa jest sycąca i pyszna.
masło 30 g
czosnek 2 ząbki
filet z kurczaka 1 szt.
brokuły 1 szt.
bulion warzywny 2 l
pieprz 3 g
pieprz 5 g
gorgonzola 150 g
słonecznik 60 g
grzanki czosnkowe 100 g
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wyciskamy przez praskę czosnek, przesmażamy. Wkładamy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, smażymy 2 min.
Brokuł myjemy, odcinamy grube części, drobno je kroimy i dodajemy do kurczaka, chwilę podsmażamy. Resztę brokuła dzielimy na różyczki.
Kurczaka zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 min. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy różyczki brokuła i gotujemy 5–8 min. Rozlewamy do miseczek, każdą porcję posypujemy pokruszonym serem, pestkami słonecznika (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni) i grzankami.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017
Porady
Zobacz też: zupa kminkowa