Smakowita hiszpańska marynata, bardzo cytrynowa. Pasuje do owoców morza, a także sałatek.
Składniki:
1 kg nieobranych cytryn
300 ml octu l 30 dag cukru
łyżka soli
łyżka ziaren czerwonego pieprzu
3 liście laurowe
3 goździki
3 papryczki chili
Hiszpańska marynata - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cytryny wyszorować, sparzyć, pokroić w ćwiartki. Ocet zagotować z cukrem, solą i 300 ml wody. Włożyć cytryny, gotować 10 minut.
Listki, pieprz, goździki i pokrojoną w krążki papryczkę chili rozłożyć do słoików, włożyć cytryny, zalać zalewą. Zamknąć, przechowywać w chłodzie. Znakomite do mięs, ryb, owoców morza i sałatek.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!