Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Ocena:

4.4 (184)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami to pomysł na szybki, sycący i bezmięsny posiłek dla całej rodziny. Przygotowuje się je niezwykle łatwo i szybko ze składników, które niemal każdy z nas ma w swoim domu. Placki z gotowanych ziemniaków z pieczarkami można serwować również z dodatkiem mięsnego sosu np. gulaszu z fileta kurczaka. Istnieje sporo wariacji na temat tego dania – dobrym pomysłem jest przygotowanie kotletów ziemniaczanych nadziewanych pieczarkami i serem. To danie idealne na szybki i sycący obiad. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami, które zawsze się udają!

Składniki:

  • ziemniaki  500 g

  • jajka  2 szt.

  • mąka pszenna  40 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • śmietana 18%  300 g

  • bułka tarta  150 g

  • pieczarki  500 g

  • czerwona cebula  1 szt.

  • olej rzepakowy  75 ml

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Po ich ugotowaniu pozostawiamy je na kilka godzin do ostudzenia, a następnie przeciskamy przez praskę i dodajemy do nich jajka. W dalszej kolejności cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, a następnie pozostawiamy do ostudzenia, po czym dodajemy do ziemniaczanej masy. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy mąkę pszenną i śmietanę, a następnie wyrabiamy i formujemy kotlety ziemniaczane. 

  • Krok 2:

    Po uformowaniu kotletów ziemniaczanych obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym z obu stron przez 5 minuty. Między czasie przygotowujemy sos pieczarkowy i serwujemy kotlety ziemniaczane polane gęstym sosem.

Porady

  • Nasz przepis na placki z gotowanych ziemniaków możemy nieco zmodyfikować poprzez nadzianie ich smażonymi pieczarkami i serem żółtym np. cheddarem, goudą lub maasdamerem. 
  • Kotlety ziemniaczane z pieczarkami możemy smażyć na oleju rzepakowym (jak w naszym przepisie) lub na maśle klarowanym.
  • Jeśli nie mamy praski to ziemniaków, to możemy przepuścić je również przez maszynkę do mielenia lub opcjonalnie ubić tłuczkiem na gładkie purée. 
  • Kotlety ziemniaczane należy smażyć na wolnym ogniu przez ok. 5 minut z każdej ze stron. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać kotlety ziemniaczane? 

Kotlety ziemniaczane są niezwykle smaczne w same w sobie, dlatego też nie potrzebują bogatego towarzystwa. Z powodzeniem możemy jeść je samodzielnie w roli pysznej i szybkiej przekąski. Możemy też serwować je na obiad z sosem pieczarkowym, mięsem i surówką. Dobrym pomysłem jest podawanie kotletów ziemniaczanych z sosem czosnkowym, pomidorowym lub jogurtowym. Możemy też potraktować je podobnie jak kaszę czy placki ziemniaczane i podawać jako jedną przystawek do obiadu. Placki z gotowanych ziemniaków świetnie smakują również z buraczkami, ogórkiem kiszonym czy też surówką ze świeżej kapusty. Jak widać kotlety ziemniaczane są uniwersalną przystawką, dzięki czemu świetnie komponują się z różnego rodzaju dodatkami. 
 

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne