Kurczak po meksykańsku

Ocena:

4.49 (192)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Przepis na kurczaka po meksykańsku smażonego z papryką

Składniki:

  • po strąku papryki czerwonej i żółtej
  • 50 dag piersi kurczaka
  • 2 limonki
  • czerwona cebula
  • 4 łyżki oleju
  • płaska łyżka przyprawy tex-mex
  • sól
  • pieprz
  • 4 gałązki natki kolendry

Kurczak po meksykańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Umyte papryki przecinamy, usuwamy gniazda nasienne, tniemy w drobną kostkę. Piersi kurczaka kroimy w duże kawałki. Jedną limonkę i cebulę tniemy na małe ćwiartki. Olej rozgrzewamy na dużej patelni (lub dwóch mniejszych). Wkładamy kurczaka, paprykę, ćwiartki limonki i cebuli. Oprószamy przyprawą tex-mex. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 10–12 min na dużym ogniu, mieszając. Skrapiamy sokiem z pozostałej limonki,
  • posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z podpieczonymi tortillami.

Porady

Zobacz też: kuchnia meksykańska w Kawa i Chili

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne