Przepis na kurczaka po meksykańsku smażonego z papryką
Składniki:
po strąku papryki czerwonej i żółtej
50 dag piersi kurczaka
2 limonki
czerwona cebula
4 łyżki oleju
płaska łyżka przyprawy tex-mex
sól
pieprz
4 gałązki natki kolendry
Kurczak po meksykańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Umyte papryki przecinamy, usuwamy gniazda nasienne, tniemy w drobną kostkę. Piersi kurczaka kroimy w duże kawałki. Jedną limonkę i cebulę tniemy na małe ćwiartki. Olej rozgrzewamy na dużej patelni (lub dwóch mniejszych). Wkładamy kurczaka, paprykę, ćwiartki limonki i cebuli. Oprószamy przyprawą tex-mex. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 10–12 min na dużym ogniu, mieszając. Skrapiamy sokiem z pozostałej limonki,
posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z podpieczonymi tortillami.