Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.51 (201)
Greckie ciasto przygotowane z pokruszonego ciasta filo, zalanego kremem jajeczno-pomarańczowym. Po upieczeniu ciasto filo dodatkowo nasączone syropem pomarańczowym.
cukier 400 g
woda 350 ml
pomarańcze 4 szt.
cynamon 5 g
ciasto filo 500 g
jogurt grecki 200 ml
oliwa z oliwek 180 ml
cukier puder 100 g
proszek do pieczenia 5 g
Na syrop: w małym rondlu cukier mieszamy z wodą, dodajemy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, cynamon i dokładamy wyciśnięte połówki owocu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu przez 8 min. Zdejmujemy z ognia.
Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Naczynie o wymiarach 20 x 30 cm smarujemy oliwą. Każdy lekko podsuszony arkusz ciasta filo kruszymy w dłoniach wprost do naczynia. Pozostawiamy do wyschnięcia.
Jedną pomarańczę przecinamy na pół. Jedną z połówek tniemy w bardzo cienkie półksiężyce, aby później udekorować ciasto. Z pozostałych pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok i wlewamy razem ze skórką do miski, dodajemy jajka, jogurt grecki, resztę oliwy, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy za pomocą ubijaczki lub miksera elektrycznego przez kilka minut, aż mieszanina stanie się pienista.
Zalewamy nią porwane ciasto filo w formie. Delikatnie mieszamy bezpośrednio w formie, aby równomiernie rozprowadzić mieszaninę. Wierzch ciasta dekorujemy cienkimi półplastrami pomarańczy. Pieczemy przez 45 min, aż górna warstwa będzie złotawa.
Po wyjęciu z piekarnika, natychmiast wylewamy schłodzony syrop na gorący placek. Odstawiamy na co najmniej 1 godz., aż ciasto filo będzie dobrze nasączone syropem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018
To greckie ciasto z pomarańczami jest pyszne i, chociaż zawiera ciasto filo, jest bardzo łatwe do przygotowania. Tutaj ciasto filo jest rozdrabniane na strzępy i można pozwolić mu wyschnąć, ciasto będzie równie dobre! Syrop z pomarańczą i cynamonem nadaje temu ciastu nieporównywalną miękkość i aromat.