pierogi_z_parzonego_ciasta

Pierogi z parzonego ciasta

Ocena:

4.46 (206)

  • 30 min.
  • dla 3 osób

Z tej porcji ciasta na pierogi wychodzi 18 dużych sztuk , lub 30 normalnej wielkości.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 18-20 łyżeczek dowolnego farszu ( lub owoców : truskawek
  • połówek śliwek itp. )

Pierogi z parzonego ciasta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • -przygotować farsz .
  • -nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
  • -wsypać mąkę do miski
  • osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
  • -ciasto podzielić na 18 – 20 części
  • -każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki
  • -na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
  • -układać na wysypanej mąka tacce
  • -gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
  • Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu
  • lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.
  • Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć
  • potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się .
  • Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej
  • ostudzić
  • przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia ( świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania ).
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jeśli lubisz próbować oryginalnych przepisów na ciasta pierogowe, to zachęcamy to sprawdzenia także "kolorowych" pierogów oraz smażonych drożdżowych pierogów

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne