cappuccino

28 przepisów

Cappuccino należy do najpopularniejszych i najbardziej lubianych napojów kawowych świata. Jednak czy rzeczywiście wiesz czym jest ten rodzaj kawy? Jak go zrobić? Co można przygotować z użyciem klasycznego cappuccino?

Przepisy z cappuccino

Co to jest cappuccino?

Cappuccino to napój kawowy pochodzący z Włoch, gdzie znany jest już od początku ubiegłego stulecia. Popularyzacja ekspresów do kawy przyczyniła się do rozpowszechnienia cappuccino na całym świecie. Szacuje się, że napój w formie, którą znamy obecnie, pochodzi z lat 50. XX wieku. Co ciekawe, nazwa tego rodzaju kawy wzięła się od zakonu kapucynów, a właściwie od brązowego koloru ich habitów. Oprócz espresso, w cappuccino jest także spienione mleko oraz kakao lub starta czekolada na wierzchu. Obecnie w kawiarniach znajdziemy mnóstwo rodzajów kaw, jednak dla wielu różnią się one wyłącznie nazwą. 

Czym się różni latte od cappuccino? Oczywiście zawartością mleka. W latte może być go aż dwa razy więcej. Z pozoru ciężko może być odróżnić także cappuccino od flat white. Różnica polega na tym, że we flat white do espresso dolewa się gorące mleko, które nie musi być spienione.

Jak się robi cappuccino?

Cappuccino nie jest trudne do przygotowania i każdy może zrobić je w domu. Oto odpowiedź na podstawowe pytanie zadawane w przypadku robienia cappuccino - ile mleka i ile kawy należy użyć? Idealne proporcje cappuccino to 1/3 espresso, 1/3 gorącego mleka i 1/3 spienionego mleka. Napój powinien być podawany w filiżance o objętości od 180 do 210 ml. Oczywiście do zrobienia cappuccino nie trzeba posiadać ekspresu, gdyż espresso można zaparzyć także innymi metodami. Jednak trzeba liczyć się z tym, że przy braku ekspresu cały proces przygotowywania cappuccino zajmie trochę więcej czasu. 

Jak zrobić cappuccino z ekspresu? W przypadku ekspresu z systemem spieniającym jest to bardzo proste. Wystarczy zaparzyć espresso oraz wlać do ekspresu zimne mleko i je spienić. Spienione mleko wlewamy do lekko ogrzanej filiżanki z kawą. Jeśli chcesz zrobić wzorki na kawie wlewaj mleko z większej wysokości i rób to powoli. Jeśli chcesz posłodzić cappuccino najlepiej zrób to jeszcze przed dolaniem mleka. Na wierzch napoju możesz zetrzeć nieco gorzkiej czekolady lub posypać cienką warstwą kakao.

Jak spienić mleko do cappuccino?

Cappuccino najprościej zrobić oczywiście przy pomocy ekspresu. Jednak gdy nie posiadasz go w domu również dasz sobie radę. Aby uzyskać idealną piankę najlepiej użyć mleka o zawartości tłuszczu 3,2%. Tłuszcz pomaga w jego spienianiu, więc z chudszym mlekiem może być nieco trudniej. Mleko przed spienianiem należy lekko podgrzać, ale nie można go zagotować. Optymalna temperatura to 60 - 65 stopni. Na rynku dostępne są termometry do mleka. Jednak jeśli nie masz takiego w domu możesz sprawdzać temperaturę dłonią. Po dotknięciu dna naczynia nie może być ono zbyt gorące. 

Do spieniania mleka bez ekspresu możesz użyć spieniacza, miksera lub blendera. Zarówno ręcznym spieniaczem, jak i mikserem lub blenderem należy ubijać podgrzane mleko do uzyskania piany. Spienione mleko powinno tworzyć gładką i zwartą piankę. W warunkach domowych mleko możesz spienić także w zakręconym słoiku. Jednak najlepiej wstrząsać słoikiem jeszcze przed podgrzaniem i dopiero po tym wstawić go do kuchenki mikrofalowej, by pianka uniosła się.

Cappuccino w przepisach

Cappuccino to nie tylko pyszny napój kawowy, ale także baza do wielu pysznych deserów. Najbardziej znany i lubiany wypiek z jego udziałem to torcik cappuccino. Jednak można zrobić również nieco szybsze i prostsze ciasto cappuccino lub pralinki cappuccino. Wielbiciele nieco mocniejszych trunków mogą urozmaicić znany napój kawowy i przygotować pyszne cappuccino z ajerkoniakiem. Jesteś amatorem cukiernictwa i uwielbiasz sprawdzać nowe przepisy na słodkości? Zaskocz swoich bliskich i przygotuj pyszne mini serniczki cappuccino na orzechowym spodzie. Na rodzinne przyjęcia sprawdzi się również oryginalna tarta z masą cappuccino i kandyzowanymi figami, która z pewnością posmakuje nie tylko kawoszom.
 

Artykuły powiązane

Para idealna
12.02.2021

Para idealna: Pieczony camembert z figami i miodem z lekkim cappuccino

Kawa pysznie łączy się ze słodkimi wypiekami, a gdyby tak zestawić ją z czymś wytrawnym? Camembert pieczony z soczystą figą i miodem doskonale współgra z cappuccino zaparzonym z dobrych ziaren. Przepis na tę genialną, słodko-wytrawną parę przygotowaliśmy dla Was w ramach cyklu Para Idealna x COSTA COFFEE. Zaparzajcie, zapiekajcie i rozkoszujcie się pysznym smakiem!

frappuccino-min
22.07.2020

Frappuccino jak z kawiarni. Prosty przepis na pyszną kawę

Frappuccino to kawa idealna na upały. Niby nic, kawa z lodem, ale tyle przyjemności! Orzeźwia, chłodzi i zapewnia solidną dawkę kofeiny. Tylko od was zależy, co do niej dodacie – syrop, bita śmietana czy słodka posypka sprawią, że napój będzie jeszcze lepszy. Sprawdźcie, jak przygotować w domowych warunkach frappuccino jak z kawiarni!