Bitki cielęce z kluseczkami

Ocena:

4.54 (172)

  • 30 min.
  • dla 4 osób

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 25- 30 minut Porcja: 580 kcal

Składniki:

  • 8 sznycli cielęcych (po 8 dag)
  • 2 łyżki mąki
  • po łyżce oleju i masła
  • 25 dag pieczarek
  • 150 ml bulionu mięsnego
  • 250 ml śmietany
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • KLUSKI:
  • 1 i 1/3 szklanki (20 dag) mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól

Bitki cielęce z kluseczkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso delikatnie rozbić przez folię, oprószyć mąką, solą i pieprzem.
  • Masło z olejem rozgrzać w garnku i obsmażyć bitki cielęce po 3 minuty z każdej strony. Wyjąć z garnka, odłożyć, trzymać w cieple.
  • Grzyby oczyścić, przekroić na pół, usmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa. Włożyć bitki, zalać bulionem mięsnym. Wlać śmietanę, gotować około 10–15 minut, przyprawić solą i pieprzem. Podawać ze spaetzlami, posypać posiekanym szczypiorkiem.
  • KLUSKI (SPAETZLE): (czytaj: szpecle) mąkę ubić z jajkami, mlekiem i solą. Zagotować dużą ilość osolonej wody i wkładać kluski do wrzątku zeskrobując nożem z wilgotnej deski wprost do garnka. Gotować około 4–5 minut, aż wszystkie wypłyną.
  • Masło podgrzać na patelni. Spaetzle wyjąć z wody łyżką cedzakową, dobrze osączyć, włożyć na patelnię, obsmażyć na maśle.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne