Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 25- 30 minut Porcja: 580 kcal
Składniki:
8 sznycli cielęcych (po 8 dag)
2 łyżki mąki
po łyżce oleju i masła
25 dag pieczarek
150 ml bulionu mięsnego
250 ml śmietany
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
KLUSKI:
1 i 1/3 szklanki (20 dag) mąki
2 jajka
100 ml mleka
2 łyżki masła
sól
Bitki cielęce z kluseczkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso delikatnie rozbić przez folię, oprószyć mąką, solą i pieprzem.
Masło z olejem rozgrzać w garnku i obsmażyć bitki cielęce po 3 minuty z każdej strony. Wyjąć z garnka, odłożyć, trzymać w cieple.
Grzyby oczyścić, przekroić na pół, usmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa. Włożyć bitki, zalać bulionem mięsnym. Wlać śmietanę, gotować około 10–15 minut, przyprawić solą i pieprzem. Podawać ze spaetzlami, posypać posiekanym szczypiorkiem.
KLUSKI (SPAETZLE): (czytaj: szpecle) mąkę ubić z jajkami, mlekiem i solą. Zagotować dużą ilość osolonej wody i wkładać kluski do wrzątku zeskrobując nożem z wilgotnej deski wprost do garnka. Gotować około 4–5 minut, aż wszystkie wypłyną.
Masło podgrzać na patelni. Spaetzle wyjąć z wody łyżką cedzakową, dobrze osączyć, włożyć na patelnię, obsmażyć na maśle.