Bogracz z kluseczkami

Bogracz z kluseczkami - smacznie

Kluskidania mięsnePrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.14 z 251 głosów)

Składniki:

  • 1 kg mięsa gulaszowego
  • 10 dkg smalcu
  • 2 duże cebule
  • 5 pomidorów
  • 2 papryki
  • 40 dkg ziemniaków
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy jak do gulaszu (
  • przyprawy według uznania: soli i pieprzu, paprykę: słodka, ostrą , majeranek, czasem cząber, ziele angielskie(6szt.) i liść bobkowy(3szt.)
  • kluski:
  • ziemniaki
  • maka ziemniaczana
  • jajko

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Jak zrobić pyszny bogracz?  Bogracz nie jest trudny, dlatego wart robić bogracz.
  • A bogracz z kluseczkami to po prostu palce lizać.
  • Pokroić w kostkę mięso i podsmażyć na smalcu.
  • Posiekać cebulę i zrumienić.
  • Połączyć oba składniki. Dodać kminek, czosnek (krojony lub wyciskany), pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę), paprykę (paseczki), przyprawy i dolać pół szklanki wody. Dusić przez 90 min. (jeśli mięso jest twarde dusić do skutku) W trakcie uzupełniać wodą. Dodać ziemniaki (kosteczka), kluski (wcześniej ugotowane, odcedzone) i przecier. Gotować jeszcze 30 minut. Uzupełniać wodą.
  • Bogracz gotowy.
  • Kluski śląskie.
  • Ugotować ziemniaki przecisnąć przez praskę w misce podzielić na cztery do jednej części dodać mąki ziemniaczanej i jedno jajko zagnieść i ugotować małe kluseczki

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy