Bogracz z kluseczkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Jak zrobić pyszny bogracz? Bogracz nie jest trudny, dlatego wart robić bogracz.
A bogracz z kluseczkami to po prostu palce lizać.
Pokroić w kostkę mięso i podsmażyć na smalcu.
Posiekać cebulę i zrumienić.
Połączyć oba składniki. Dodać kminek, czosnek (krojony lub wyciskany), pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę), paprykę (paseczki), przyprawy i dolać pół szklanki wody. Dusić przez 90 min. (jeśli mięso jest twarde dusić do skutku) W trakcie uzupełniać wodą. Dodać ziemniaki (kosteczka), kluski (wcześniej ugotowane, odcedzone) i przecier. Gotować jeszcze 30 minut. Uzupełniać wodą.
Bogracz gotowy.
Kluski śląskie.
Ugotować ziemniaki przecisnąć przez praskę w misce podzielić na cztery do jednej części dodać mąki ziemniaczanej i jedno jajko zagnieść i ugotować małe kluseczki
Komentarze