Bitki wieprzowe w pieczarkach

Ocena:

4.46 (190)

  • 60 min.
  • dla 3 osób
pyszne miesko w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny (łopatka)
  • 150 g pieczarek
  • pół cebuli
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • szczypta estragonu
  • 250 g śmietany
  • tłuszcz do smażenia

Bitki wieprzowe w pieczarkach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso oczyścić i umyć, pokroić w cienkie plastry i rozbić nieco młotkiem.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć wszystkie plastry mięsa. Włożyć je z powrotem i podlać odrobiną wody, (ok pół szkl) przykryć pokrywką i w tym czasie posiekać cebulę oraz pieczarki. Dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem i estragonem. Dusić bez przykrycia mieszając aż odparuje płyn. Pod koniec dodać śmietanę i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
  • Podawać z ziemniaczkami i dowolną surówką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne