Wykonanie potraw i stylizacja: Anna Borowska, Zdjęcia: Artur Rogalski
4.48 (183)
Spaghetti z boczkiem to nie tylko duet, który ma carbonara. Jeśli na patelni pojawi się również młoda kapusta i oscypek, mamy gotowy pomysł na sycący obiad z mocnym, warzywnym dodatkiem.
makaron spaghetti 500 g
młoda kapusta 700 g
masło 3 łyżki stołowe
olej rzepakowy 3 łyżki stołowe
boczek wędzony 150 g
por 1 szt.
czosnek 3 ząbki
białe wino 3 łyżki stołowe
oscypek 60 g
pieprz 1 szczypta
cukier 1 szczypta
sól 1 szczypta
Kapustę kroimy w cienkie jak makaron paski. Pora kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z kapustą. Zagotowujemy duży garnek wody, lekko ją solimy i cukrzymy. Kapustę z porem kładziemy na sitku i tak zanurzamy we wrzątku na paręnaście sekund. Wyjmujemy, czekamy, aż woda odcieknie, powtarzamy zanurzenie. W osobnym garnku wstawiamy wodę na makaron, solimy, gotujemy spaghetti al dente.
Na wysokiej patelni rozgrzewamy olej, rumienimy speck (wędzony boczek) pokrojony w cienkie paseczki, przesmażamy z czosnkiem. Ugotowany gorący makaron natychmiast po odcedzeniu mieszamy z kapustą z porem, po czym wrzucamy na patelnię z boczkiem, dodajemy zimne masło, wino, sól i pieprz do smaku oraz szczyptę cukru, trzymamy na ogniu 2 min. Wykładamy na talerze, każdą porcję posypujemy suto tartym serem. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2016.
Porady
Spaghetti z młodą kapustą, boczkiem i oscypkiem zawiera w przepisie:
1 młody por zielony
150 g włoskiego specku (lub dobrego wędzonego boczku)
60 g startego drobno oscypka
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
Zobacz też: kapuśniak z młodej kapusty
Włoski speck to ciekawa alternatywa dla naszego wędzonego boczku – mięso najpierw przyprawia się solą, pieprzem, liściem laurowym i owocami jałowca, po czym pozostawia na ok. 1 mies. w chłodnym miejscu, a następnie wędzi w dymie drewna bukowego i naciera popiołem.
Włoski makaron można spokojnie zastąpić swojskimi łazankami albo przyrządzić wariację tego przepisu, podsmażając je z grubo pokrojoną, zblanszowaną kapustą, wędzonym boczkiem i cebulą, a przed podaniem posypać świeżo usiekanym koprem.
Zachęcam też do użycia sosu sojowego i miodu do doprawienia kapusty na patelni oraz makaronu sojowego zamiast spaghetti, a całość wymieszać nie z oscypkiem, lecz kilkoma łyżkami zmielonych orzeszków ziemnych solonych.