Marchewka: właściwości i przepisy

3939 przepisów

Marchewka w kuchni to często jedynie dodatek - zupełnie nie słusznie! To warzywo może stanowić główną bazę wielu dań. Przykładem jest zupa marchewkowa, w której marchewka gra pierwsze skrzypce. Pyszne jest też ciasto marchewkowe! To tylko niektóre przepisy na marchewkę, które warto wypróbować. Wspaniałe, delikatne, kruche i pełne słodyczy warzywo o pięknym pomarańczowym kolorze z burzą soczyście zielonej naci. Wspaniale jest chrupać marchewkę nawet prosto z ziemi! Zobaczcie, jakie właściwości ma marchewka i co można ugotować z marchewki w kuchni.

Przepisy w kolekcji Marchewka: właściwości i przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 60 min.
bigos

Bigos z cukinii, a raczej oszukany bigos, bo przepis jest inspirowany. Oczywiście nie jest to klasyczny bigos, bo kapusty (słodkiej i kwaśnej) tu nie ma. Ale zasada przygotowania jest podobna. I tak jak bigos tradycyjny, ten bigos z cukinii też dobrze schłodzić i udusić ponownie, żeby nabrał smaku i aromatu. Nasz przepis, który polecamy jako inspirującą bazę, jest wegański. I niech takim pozostanie, jeśli zamierzamy przeznaczyć bigos do wekowania. W naszej wersji dominuje wędzona papryka, która sprawia, że to wegańskie danie smakuje jakby było z mięsem. To idealny bigos z cukinii do słoików.

mojegotowanie

Bigos z cukinii

Artykuły powiązane

Hanna Stolińska
04.08.2020

Kobiety bez diety: Hania Stolińska poleca swoje przepisy

Kobiety bez diety - to tytuł książki, wyjątkowego zapisu rozmów dietetyczek, ekspertek ds. żywienia i psychodietetyczek. Hanna Stolińska, dietetyk, z okazji premiery książki poleca specjalnie dla nas swoje ulubione przepisy - na owsiankę, ciasteczka i placki z piekarnika.

Najciekawsze zamienniki mięsa
17.07.2020

Najciekawsze zamienniki mięsa w waszej kuchni. Oto 3 roślinne nowości

Wiele sondaży wskazuje, że po czasie izolacji i w czasie pandemii coraz więcej osób deklaruje chęć ograniczenia mięsa i przejście na dietę uwzględniającą więcej roślin. Nawet immunolodzy z Polskiej Akademii Nauk zalecają przejście na dietę roślinną. Jednak kuchnia wegańska od kilku lat stawała się coraz bardziej widoczna. W trosce o środowisko naturalne coraz więcej osób rezygnowało z mięsa i z produktów odzwierzęcych. Szefowie kuchni coraz śmielej eksperymentują z nowymi produktami, które zachwycają smakiem. Oto trzy wegańskie nowości, które mają szansę zdobyć wasze podniebienia.

Obieraczka julienne
29.06.2020

Obieraczka do warzyw julienne. Krótki przegląd dostępnych urządzeń

Obieraczka do warzyw typu julienne i inne podobne obieraczki to akcesoria, które można znaleźć w prawie każdej kuchni. Dzięki niej uzyskacie cienkie plastry ogórka lub marchewki. Od czasu do czasu nazwa julienne zastępowana jest sformułowaniem „na zapałkę”. W zależności od rodzaju obieraczki julienne, nawet spaghetti z cukinii będzie osiągalne do zrobienia. Różnorodność formy, kolorów, ostrości ostrza sprawia, że jeden gadżet będzie towarzyszem wielu eksperymentów kulinarnych. W cyklu Dobre rzeczy polecamy obieraczki do warzyw typu julienne.