40 dag mieszanych ziół: szczawiu, rukwi wodnej, młodej pokrzywy
po solidnej garści natki pietruszki i listków szpinaku
3–4 dymki ze szczypiorem
3 łyżki masła
1,5 l bulionu warzywnego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
suszony czosnek niedźwiedzi
1/2 szklanki płynnej kremówki
4 jajka na twardo
Sposób przygotowania:
gotowanie
Zupa z siekanym jajkiem, szałwią i pokrzywą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wszystkie przebrane zioła siekamy, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem, odsączamy. Oczyszczone dymki ze szczypiorem kroimy w cienkie krążki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy dymki (tzn. tylko części z cebul, szczypior odkładamy) i szklimy. Dokładamy posiekane zioła, chwilę podsmażamy razem, zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do zagotowania. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i czosnkiem. Kilka łyżek zupy mieszamy ze śmietaną, a następnie, stale mieszając, wlewamy do garnka. Rozlewamy do miseczek, każdą porcję posypujemy posiekanym jajkiem i odłożonym szczypiorem z dymki.
Komentarze