Zupa z siekanym jajkiem, szałwią i pokrzywą

Ocena:

4.44 (199)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
Przepis na "barszczyk" z ziołami

Składniki:

  • 40 dag mieszanych ziół: szczawiu, rukwi wodnej, młodej pokrzywy
  • po solidnej garści natki pietruszki i listków szpinaku
  • 3–4 dymki ze szczypiorem
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • 1/2 szklanki płynnej kremówki
  • 4 jajka na twardo

Zupa z siekanym jajkiem, szałwią i pokrzywą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wszystkie przebrane zioła siekamy, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem, odsączamy. Oczyszczone dymki ze szczypiorem kroimy w cienkie krążki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy dymki (tzn. tylko części z cebul, szczypior odkładamy) i szklimy. Dokładamy posiekane zioła, chwilę podsmażamy razem, zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do zagotowania. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i czosnkiem. Kilka łyżek zupy mieszamy ze śmietaną, a następnie, stale mieszając, wlewamy do garnka. Rozlewamy do miseczek, każdą porcję posypujemy posiekanym jajkiem i odłożonym szczypiorem z dymki.

Porady

Zobacz też przepis na: ciasto filo faszerowane pokrzywą i serem feta

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne