Pyszna, kremowa zupa z pora z dodatkiem serka śmietankowego i mielonego mięsa
Składniki:
30 dag mielonego mięsa wołowo - wieprzowego
1,5 l bulionu warzywnego
1 duży por/ biała część (ok. 300 g)
2 szalotki
kilka małych marchewek
oliwa
serek topiony śmietankowy 100g
1/2 szklanki śmietanki 30 %
świeżo mielony pieprz do smaku
świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku
sól
świeże zioła, np. natka pietruszki, oregano, listki tymianku
Do podania:
grzanki ziołowe
Zupa z pora z serkiem i mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso podsmażyć na łyżce oliwy, tak by straciło kolor surowizny - kilka minut na średnim ogniu, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na miseczkę odsączając z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni, na 2 - 3 łyżkach oliwy podsmażyć mieszając pokrojony w krążki por i posiekane szalotki, podlać 1/2 szklanki gorącego bulionu i dusić dalej ok 10 minut. Przełożyć zawartość patelni do garnka z bulionem, dodać małe marchewki i gotować ok. 20 minut. Odmierzyć szklankę wywaru, wlać do plastikowego pojemnika i zmiksować wraz kostką serka topionego, do momentu uzyskania jednolitej, aksamitnej barwy, dodać śmietankę - całość wlać do zupy, wymieszać. Mięso także można przełożyć już do garnka. Zupę doprawić dużą ilością pieprzu i gałka muszkatołową - szczypta wystarczy. Na talerzach przybrać zieleniną (na zdj. listki oregano). Podawać z grzankami z pszennej bułki. Zupę można także zmiksować (bez marchewek), a potem dodać mięso. Można też zagęścić łyżką mąki, ale zupa bez tego jest już kaloryczna.