Zupa z pieczonych papryk, pomidorów z bazylią i maślanymi grzankami

Pyszna zupa z Baziółka.

zupa krem

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 174 głosów)

Składniki:

  • 4 papryki czerwone
  • ½ ostrej papryczki
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • por
  • pomidory malinowe 500 g
  • bazylia
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 3-4 kromki pieczywa
  • klarowane masło
  • sól i pieprz
  • za'atar
  • olej rzepakowy
  • jogurt naturalny
  • ser parmezan

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1.Papryki umyj, przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Cebulę i czosnek obierz, przekrój na pół. Dodaj pokrojony w grube plastry por. Warzywa natrzyj olejem rzepakowym. Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Przykryj folią aluminiową albo w piecz w naczyniu z pokrywką.
  • 2.Kiedy papryka zmięknie dodaj pomidory przekrojone na pół. Piecz aż wszystkie warzywa będą miękkie. Warzywa przełóż do blendera. Wyjmij wcześniej ziele i liść laurowy. Dodaj bazylię. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw przyprawami.
  • 3.Jeśli zupa jest za gęsta dodaj wodę albo bulion. Na patelni rozgrzej masło. Chleb pokrój w spore kawałki. Wrzuć na patelnię i smaż, co jakiś czas przerzucając aż chleb się zarumieni. Pod koniec smażenia grzanki posyp za’atarem i posiekaną bazylią. Zupę podawaj z łyżką jogurtu, grzankami, świeżą bazylią i startym serem.

Porady

Wyróżniają ją korzenne, anyżowe i cynamonowe nuty zapachowe. Właśnie dlatego najczęściej wkomponowywana jest w dania śródziemnomorskie. Rozkochała w sobie pomidory, ale doskonale sprawdza się również w mniej oczywistych dla niej związkach, czego przykładem mogą być lody bazyliowe. By rozpoznać, co skrywa w sobie świeża bazylia, wystarczy zmiksować jeden jej pęczek, dołożyć serek mascarpone, jogurt grecki oraz cukier puder dla odrobiny słodyczy. Taka kompozycja powinna się znaleźć w zamrażarce – po kilku godzinach będzie gotowa do spożycia.

Zapraszamy do sklepu www.baziolka.pl 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy