Zupa z kurczaka z warzywami

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 30 minut Porcja: 450 kcal Składniki na 4 porcje

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
450 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 205 głosów)

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • włoszczyzna
  • opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
  • 20 dag ryżu długoziarnistego
  • 1/2 cytryny
  • listek laurowy
  • 2 goździki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mięso opłukać. Z włoszczyzny odłożyć por. Pozostałe warzywa umyć, pokroić na małe kawałki.
  • Zagotować 1,5 l wody z przyprawami, solą i pieprzem. Dodać warzywa oraz mięso. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 min.
  • Por umyć, pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka wraz z mrożonką na 10 min przed końcem gotowania mięsa.
  • Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  • Wyjąć mięso z rosołu, pokroić na nieduże kawałki. Cytrynę pokroić w cieniutkie plasterki. Mięso, ryż i cytrynę dodać do zupy. Doprowadzić do wrzenia, od razu zdjąć z ognia. Przed podaniem doprawić solą oraz dość obficie pieprzem.

Kalorie: 450

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy