zupa_z_czerwona_kapusta

Zupa z czerwoną kapustą

Ocena:

4.56 (177)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
Kiełbaską i kaszą jęczmienną.Polecam.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa
  • 1 kość wędzona
  • pół główki średniej czerwonej kapusty
  • ćwiartka małej białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki korzeń
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 średniego selera
  • 1 por (tylko biała część)
  • 50g kaszy jęczmiennej
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • pęczek zielonej pietruszki
  • kiełbaski cienkie
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 3-4 liście laurowe
  • sól,pieprz,papryka czerwona sypka,magii,imbir do smaku

Zupa z czerwoną kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do garnka wlewamy wodę wrzucamy porcję rosołową i kość wędzoną,lekko solimy i gotujemy wywar ok 1.5h.W między czasie warzywa obieramy płuczemy pod bieżącą wodą.W szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy masło,wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę,lekko zrumieniamy.Do cebuli dodajemy poszatkowaną czerwoną i białą kapustę,dodajemy ziela angielskiego i liścia laurowego,lekko solimy.Podsmażamy kilka chwil 6-7minut na średnim ogniu często mieszając.Podlewamy kapustę jedną chochlą wywaru i dusimy do miękkości.Pomidor polewamy wrzącą wodą obieramy ze skórki,kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty,posypujemy mąką,mieszamy.Odstawiamy patelnię z ognia.Wywar odcedzamy.Do wywaru rzucamy pokrojoną w kostkę,marchewkę,pietruszkę i seler.Gotujemy warzywa na wpół miękko,dodajemy kaszę, ziemniaki w kostkę i pokrojoną w cienkie plasterki por dalej gotujemy ok.10min.Do zupy wrzucamy kapustę energicznie mieszając drewnianą łyżką.Doprawiamy przyprawami,dodajemy sok z cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Na koniec wrzucamy kiełbaski,gotujemy jeszcze ok.5-6minut.Porcjujemy na talerzach posypujemy posiatkowaną zieloną pietruszką.Podajemy z pieczywem.SMACZNEGO.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne