Zupa szparagowo- -groszkowa z mlekiem kokosowym

Ocena:

4.53 (191)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
Aksamitna, kusząca i bardzo prosta zupa szparagowo- -groszkowa z mlekiem kokosowym. Warto zrobić w sezonie na zielone szparagi! Przepis wegetariański, a z roślinnym tłuszczem wegański.

Składniki:

  • szklanka pokrojonych w kostkę młodych ziemniaków
  • sól i biały pieprz do smaku
  • szklanka wyłuskanego zielonego groszku
  • pęczek zielonych szparagów
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 1/2–3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki posiekanych ziół (koperek, mięta lub natka pietruszki do wyboru)
  • 2 łyżeczki masła lub margaryny roślinnej

Zupa szparagowo- -groszkowa z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy, aż będą prawie miękkie. Wtedy dosypujemy groszek i gotujemy bez przykrycia ok. 5 min.
  • W międzyczasie czyścimy szparagi, odłamując zdrewniałe łodygi; kilka główek zostawiamy do dekoracji. Resztę łodyg siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy masło lub tłuszcz roślinny do smażenia, wrzucamy rozdrobnione szparagi i smażymy 2–3 min.
  • Na koniec dodajemy posiekane zioła, sól i pieprz do smaku. Wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy kolejnych kilka minut, aż wszystkie warzywa będę miękkie.
  • Zalewamy mlekiem kokosowym i miksujemy blenderem na gładki krem (jeśli zupa jest za gęsta, można dolać wody).
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy odłożonymi główkami szparagów i listkami ziół.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne