Zupa potaje

Potaje to zupa, która świetnie rozgrzewa, gdyż zawiera bogatą w białko i węglowodany cieciorkę.

Dodany przez:

Fot. Miód Malina Studio

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 30 dag ciecierzycy
  • porcja włoszczyzny + 3 marchewki
  • 5 l wody
  • 2 łyżki stołowe pasty miso
  • głąb z kapusty pekińskiej, cięty na 2/3 wysokości
  • skórka z 1 cytryny
  • 20 dag sera owczego
  • pęczek kolendry

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę moczymy 2–3 godz. w zimnej wodzie, a następnie gotujemy ok. 30 min, lub gotujemy od razu, suchą – ale będzie to trwało znacznie dłużej.
  2. Włoszczyznę obieramy i kroimy w 1-cm plasterki, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu 40 min.
  3. Do bulionu warzywnego dodajemy 1/2 ugotowanej cieciorki, pastę miso, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, miksujemy blenderem.
  4. 3 marchewki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do zmiksowanej zupy razem z resztą ciecierzycy, pokrojonym w kostkę głąbem kapusty pekińskiej i skórką z cytryny.
  5. Od zawrzenia gotujemy 2–3 min. Do misek rozkładamy kawałki sera owczego, zalewamy gorącą zupą, posypujemy posiekaną kolendrą.
  6. Autor przepisu: Jurek Sobieniak

Wskazówki

Przepis opiera się na wywarze warzywnym, trzeba więc dać mu dobrą podstawę, aby miał głęboki smak. Warzywa pokrojone w cienkie plastry gotujemy 40 min, aby uzyskać aromatyczny bulion bogaty w składniki mineralne, jak potas, fosfor czy wapń, i niestety ubogi w witaminy, gdyż gotowanie je dezaktywuje. Dlatego gotowy bulion odcedzam i dodaję resztę składników zupy, wśród których znowu pojawia się marchew oraz kapusta pekińska. Aby uciekło z nich jak najmniej składników odżywczych, gotuję je w bulionie tylko 2 min (zawierają dużo wody, więc szybko miękną). Na koniec dodaję świeżą kolendrę – zawsze już na talerz, nie do zupy w garnku, bo im krócej jest w gorącym płynie, tym lepiej. Głęboki smak zupy to zasługa pasty miso i sera dodanego na samym końcu do talerza. Taki proces przygotowywania powoduje, że jemy zupę o wiele bardziej odżywczą od takiej, której składniki udusilibyśmy na maśle, rozrzedzili wodą i zmiksowali.

zupa potaje zupa miso zupa z ciecierzycą
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy