Pikantna zupa z jogurtu z chrupiącymi spiralkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na zupę: w garnku z grubym dnem mieszamy mąkę z ciecierzycy
przyprawy
sól oraz cukier z jogurtem na gładką pastę
dodajemy mleko kokosowe
wodę i dokładnie mieszamy. Stale mieszając
doprowadzamy zupę do bulgotania.
Zmniejszamy ogień
przykrywamy i pozwalamy zupie dochodzić na bardzo małym ogniu ok. 15 min. Od czasu do czasu mieszamy.
Na spiralki: wszystkie składniki ciasta mieszamy
powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Przelewamy je do pustej butelki po keczupie i wyciskamy spiralki bezpośrednio na rozgrzany głęboki tłuszcz
smażąc z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Do podania: w rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju
dodajemy imbir i smażymy
aż się zezłoci. Dokładamy posiekane chili
smażymy chwilę
aż jego brzegi staną się lekko białe
wsypujemy nasiona gorczycy i czekamy
aż zaczną strzelać (trochę jak popcorn)
na koniec wkładamy liście curry i pozwalamy im zbrązowieć.
Cały proces smażenia trwa bardzo krótko – łącznie ok. 2 min. Szybko przekładamy zawartość rondelka do zupy i dokładnie mieszamy. Rozlewamy zupę do misek
posypujemy obfi cie świeżą kolendrą i podajemy ze smażonymi spiralkami.
Komentarze