Zupa ogórkowa z ryżem wg Babci gramolki

Klasyka na obiad, czyli zupa ogórkowa z ryżem. Domowy przepis, który zawsze się udaje. Zupa ogórkowa z ryżem u mnie podawana jest z koperkiem. Rodzina poprosi o dokładkę!

Zupyzupa ogórkowadania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 166 głosów)

Składniki:

  • 1 ćwiartka kurczaka
  • 25 dag wołowiny rosołowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • ¼ pory
  • 10 dag ryżu
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki usiekanego kopru
  • 1 słoik przecieru ogórkowego
  • 1 ½ litra wody

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Marchewkę , pietruszkę , seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Porę drobno pokroić . Mięso , jarzyny , ziele i liść laurowy zalać wodą . Zagotować . Wsypać ryż . Gotować 1 godzinę . Wyjąć mięso . Wlać przecier ogórkowy . Zaprawić śmietanką . Posypać koperkiem.
  • Zupa ogórkowa z ryżem smakuje najlepiej od razu po ugotowaniu!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy