Zupa łososiowa

Ocena:

4.53 (182)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Zupa jest przepyszna:) Jest to na pewno idealna propozycja dla wszystkich szukających nowych smaków

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
  • 0,5 kg fileta z łososia
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por ( biała część)
  • 0,15 kg selera
  • SKŁADNIK DODATKOWY:
  • 1 pęczek szczypiorku
  • SKŁADNIKI ROBOCZE:
  • sok z cytryny
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki vegety
  • 0,5 szklanki mleka
  • imbir
  • sól
  • pieprz
  • SKŁADNIKI DO DEKORACJI:
  • figurki świąteczne
  • listki mięty

Zupa łososiowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.
  • Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i myjemy, kroimy w 2 cm słupki. Pora myjemy i kroimy w pół plasterki.
  • 2.
  • Zagotowujemy wodę około 1,5 litra, wrzucamy do niej ziele angielskie, liście laurowe, warzywa ( marchew, pietruszkę, seler,por) i kostkę rosołową - gotujemy około 30 minut aż warzywa będą miękkie.
  • 3.
  • Fileta z łososia skórujemy, skrapiamy cytryną, oprószamy solą i pieprzem a następnie kroimy w kostkę o boku ponad 1 cm, wrzucamy do zupy (łosoś gotuje się szybko, wystarczy nam 5 minut i można działać dalej)
  • 4.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, gdy łosoś się już ładnie ugotuje - zagęszczamy zupę mąką rozrobioną z mlekiem. Wsypujemy szczypiorek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą i imbirem.
  • 5.
  • Smacznego:) Nie wstydzimy się poprosić o dokładkę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne