zupa jarmużowa z boczkiem

Ocena:

4.48 (187)

  • 5 min.
  • dla 3 osób
polski jarmuż i polski boczek w aromacie przypraw..

Składniki:

  • 3/4 l wody,
  • 20 dag boczku parzonego bez skóry,
  • 40-50 g jarmużu (kilka mniejszych liści),
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę,
  • 2 ząbki czosnku, po prasce,
  • 1 duży ziemniak pokrojony w małą kostkę,
  • przyprawy i zioła:
  • 2 czubate łyżeczki mielonej papryki słodkiej,
  • 2 listki laurowe,
  • 6 ziaren jałowca, skruszonych,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 czubata łyżeczka oregano,
  • posiekana papryczka chili, ilość wg uznania,
  • szczypior do dekoracji i nie tylko,
  • sól, pieprz czarny mielony;

Zupa jarmużowa z boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. zagotować wodę w garnku z listkami i jałowcem,
  • 2. w tym czasie pokroić boczek i smażyć kilka minut na niewielkiej ilości oleju, dodać cebulę i paprykę, smażyć 2-3 minuty.
  • 3. boczek z cebulą dodać do gotującej wody, gotować ok. 10 minut,
  • 4. czosnek smażyć ok. 1 min. w kilku kroplach oleju i dodać do zupy (nie dopuścić do zbrązowienia czosnku), dodać kumin,
  • 5. liście jarmużu opłukać, wyciąć główny nerw i niektóre boczne nerwy, pokroić w cieniutkie paseczki, wrzucić do zupy razem z ziemniakiem, dodać chili, oregano, sól, pieprz, gotować ok. 10 minut.
  • 6. zupę posypać szczypiorem.

Porady

Zobacz też: Łosoś z jarmużem, sezamem i imbirem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne