polski jarmuż i polski boczek w aromacie przypraw..
Składniki:
3/4 l wody,
20 dag boczku parzonego bez skóry,
40-50 g jarmużu (kilka mniejszych liści),
1 cebula, pokrojona w kosteczkę,
2 ząbki czosnku, po prasce,
1 duży ziemniak pokrojony w małą kostkę,
przyprawy i zioła:
2 czubate łyżeczki mielonej papryki słodkiej,
2 listki laurowe,
6 ziaren jałowca, skruszonych,
1 łyżeczka kuminu,
1 czubata łyżeczka oregano,
posiekana papryczka chili, ilość wg uznania,
szczypior do dekoracji i nie tylko,
sól, pieprz czarny mielony;
Zupa jarmużowa z boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. zagotować wodę w garnku z listkami i jałowcem,
2. w tym czasie pokroić boczek i smażyć kilka minut na niewielkiej ilości oleju, dodać cebulę i paprykę, smażyć 2-3 minuty.
3. boczek z cebulą dodać do gotującej wody, gotować ok. 10 minut,
4. czosnek smażyć ok. 1 min. w kilku kroplach oleju i dodać do zupy (nie dopuścić do zbrązowienia czosnku), dodać kumin,
5. liście jarmużu opłukać, wyciąć główny nerw i niektóre boczne nerwy, pokroić w cieniutkie paseczki, wrzucić do zupy razem z ziemniakiem, dodać chili, oregano, sól, pieprz, gotować ok. 10 minut.