Zupa brokułowa z serem i słonecznikiem

Kremowa zupa brokułowa z wyrazistym serem gorgonzola dolce, chrupiącymi pestkami słonecznika i grzankami czosnkowymi to pomysł na obiad nie tylko na chłodne dni. Zupa brokułowa jest sycąca i pyszna.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • wędzony filet z piersi kurczaka
  • brokuł
  • 2 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 150 g gorgonzoli dolce
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • grzanki czosnkowe (jak do sałatek)

Przygotowanie

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wyciskamy przez praskę czosnek, przesmażamy. Wkładamy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, smażymy 2 min.
  2. Brokuł myjemy, odcinamy grube części, drobno je kroimy i dodajemy do kurczaka, chwilę podsmażamy. Resztę brokuła dzielimy na różyczki.
  3. Kurczaka zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 min. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Dodajemy różyczki brokuła i gotujemy 5–8 min. Rozlewamy do miseczek, każdą porcję posypujemy pokruszonym serem, pestkami słonecznika (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni) i grzankami.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017
zupa brokułowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy