Zupa brokułowa z serem i słonecznikiem

Kremowa zupa brokułowa z wyrazistym serem gorgonzola dolce, chrupiącymi pestkami słonecznika i grzankami czosnkowymi to pomysł na obiad nie tylko na chłodne dni. Zupa brokułowa jest sycąca i pyszna.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 145 głosów)

Zupa brokułowa z serem i słonecznikiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wyciskamy przez praskę czosnek, przesmażamy. Wkładamy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, smażymy 2 min.

  • 2.

    Brokuł myjemy, odcinamy grube części, drobno je kroimy i dodajemy do kurczaka, chwilę podsmażamy. Resztę brokuła dzielimy na różyczki.

  • 3.

    Kurczaka zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 min. Przyprawiamy solą i pieprzem.

  • 4.

    Dodajemy różyczki brokuła i gotujemy 5–8 min. Rozlewamy do miseczek, każdą porcję posypujemy pokruszonym serem, pestkami słonecznika (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni) i grzankami.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady

Zobacz też: zupa kminkowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy