REKLAMA

Ziemniaki zapiekane z mięsem i fasolą

Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 15 minut
Porcja: 440 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
440 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 166 głosów)


Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 25 dag fasoli z puszki
  • 2 łyżki oleju
  • 15 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 2 łyżki keczupu
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 10 dag startego łagodnego sera (np. gouda)
  • 2 łyżki natki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka soku z limonki
  • tłuszcz do formy
  • sól, pieprz

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • ■ Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odlać. Mięso przesmażyć na oleju. Wymieszać z keczupem, fasolą i serem, przyprawić sproszkowanym chili, solą i pieprzem.
  • ■ Ziemniaki odlać, osuszyć i przepołowić wzdłuż. Lekko wydrążyć, wypełnić farszem mięsno-fasolowym. Ułożyć w natłuszczonej formie.
  • ■ Piec 15 min w temperaturze 200°C. Natkę wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Ziemniaki podawać z dipem pietruszkowym.

Kalorie: 440

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy