Ziemniaki i pomidory faszerowane

Ocena:

4.41 (182)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
Ziemniaki i pomidory faszerowane

Składniki:

  • 4 duże ugotowane w całości ziemniaki
  • 4 duże pomidory (lub papryki)
  • 2 szklanki sosu bolońskiego
  • garść świeżych ziół (tymianku, bazylii,oregano)
  • filiżanka startego ostrego sera żółtego lub wędzonego
  • filiżanka ugotowanego ryżu
  • kulka mozzarelli
  • olej

Ziemniaki i pomidory faszerowane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki i pomidory faszerowane
  • Ziemniaki przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy, zostawiając dość grube ścianki. Z pomidorów (lub papryk) ścinamy wierzchy, wydrążamy pestki i trochę miąższu. Sos boloński mieszamy z posiekanymi ziołami, ew. przyprawiamy
  • do smaku. Połowę mieszamy ze startym serem, nakładamy do ziemniaków.
  • Resztę łączymy z ryżem, wkładamy do pomidorów (lub papryk). Przykrywamy plasterkiem mozzarelli i odciętym wierzchem. Warzywa układamy na posmarowanej olejem blasze, wstawiamy do gorącego piekarnika. Zapiekamy: ziemniaki ok. 15–20 min, pomidory lub papryki ok. 40 min. Podajemy
  • na gorąco.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne