Ziemniaki i pomidory faszerowane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki i pomidory faszerowane
Ziemniaki przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy, zostawiając dość grube ścianki. Z pomidorów (lub papryk) ścinamy wierzchy, wydrążamy pestki i trochę miąższu. Sos boloński mieszamy z posiekanymi ziołami, ew. przyprawiamy
do smaku. Połowę mieszamy ze startym serem, nakładamy do ziemniaków.
Resztę łączymy z ryżem, wkładamy do pomidorów (lub papryk). Przykrywamy plasterkiem mozzarelli i odciętym wierzchem. Warzywa układamy na posmarowanej olejem blasze, wstawiamy do gorącego piekarnika. Zapiekamy: ziemniaki ok. 15–20 min, pomidory lub papryki ok. 40 min. Podajemy
na gorąco.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze