Żeberka słodko-kwaśne

Przygotowanie: 1 godzina 30 minut
Porcja: 520 kcal
Składniki na 4–6 porcji

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Kalorie:
520 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 170 głosów)

Składniki:

  • 3/4 kg żeberek wieprzowych
  • duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki miodu
  • Marynata do mięs słodko-kwaśna PRYMAT
  • 4 suszone papryczki chili

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • grillowanie

Posiłek:

Żeberka słodko-kwaśne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żeberka pokroić na kawałki (tak aby każda porcja miała jedną lub dwie kostki). Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę oraz czosnek. Wlać ocet, sos sojowy, keczup, miód, 2 łyżki marynaty słodko-kwaśnej, suszone papryczki chili oraz pozostały olej.
  • Mięso włożyć do marynaty, tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie zanurzony. Przykryć i odstawić na 30 minut. Żeberka układać na rozgrzanym ruszcie i opiekać po 30 minut z każdej strony, smarując pozostałą marynatą.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 520

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy