Żeberka słodko-kwaśne

Przygotowanie: 1 godzina 30 minut Porcja: 520 kcal Składniki na 4–6 porcji

Dodany przez:

Żeberka słodko-kwaśne

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
520 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.13 z 8 głosów)

Składniki

  • 3/4 kg żeberek wieprzowych
  • duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki miodu
  • Marynata do mięs słodko-kwaśna PRYMAT
  • 4 suszone papryczki chili

Przygotowanie

  1. Żeberka pokroić na kawałki (tak aby każda porcja miała jedną lub dwie kostki). Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę oraz czosnek. Wlać ocet, sos sojowy, keczup, miód, 2 łyżki marynaty słodko-kwaśnej, suszone papryczki chili oraz pozostały olej.
  2. Mięso włożyć do marynaty, tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie zanurzony. Przykryć i odstawić na 30 minut. Żeberka układać na rozgrzanym ruszcie i opiekać po 30 minut z każdej strony, smarując pozostałą marynatą.
  3. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  4. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
grill mięso miód obiad sos sojowy żeberka żeberka słodko-kwaśne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze