Zapiekanka z kapustą

Przygotowanie: 15 mi­nut Pieczenie: 30 minut Porcja: 730 kcal

kapusta kiszonadania mięsneZapiekanki

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
730.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 163 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1/2 szklanki bulionu mięsnego
  • 25 dag ugotowanej kapusty kiszonej
  • 1/2 kg ziemniaków
  • szklanka śmietany
  • jajko
  • starta gałka muszkatołowa
  • 4 łyżki startego ostrego sera (np. radamer)
  • masło do formy
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki umyć i ugotować, osączyć, obrać i pokroić w plastry po 1 cm. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewki obrać i pokroić w małą kostkę. Olej rozgrzać na patelni i zeszklić czosnek i cebulę. Dodać marchewkę i chwilkę smażyć.
  • Włożyć mięso i smażyć na średnim ogniu, mieszając. Wlać bulion, wymieszać i zagotować na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.
  • Formę do zapiekanek wysmarować masłem, włożyć kapustę, a na nią masę mięsną. Przykryć dachówkowo plastrami ziemniaków. Jajko roztrzepać, wymieszać ze śmietaną, serem, przyprawić solą, pieprzem, płaską łyżeczką gałki muszkatołowej. Polać zapiekankę. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200°C

Kalorie: 730.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy