Zamiast pracochłonnych gołąbków zrobiłam gołąbkową zapiekankę.
Składniki:
* 1 średnia główka kapusty
* 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
* 1 łyżka Vegety
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* sól,pieprz,papryka mielona słodka
* 2 średnie cebule
* olej do smażenia i posmarowania naczynia żaroodpornego
* 1,5 szklanki wody
* 2 łyżki margaryny lub masła
* koperek do posypania
* ew.ryż ugotowany na sypko (ilość wg. uznania)
Zapiekanka gołąbek. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kapustę poszatkować i obgotować ok.10 minut w osolonym wrzątku,odcedzić i odcisnąć z wody.
Mięso usmażyć z posiekaną cebulką, doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne natłuścić, nakładać warstwami na przemian kapustę i mięso.Każdą warstwę kapusty oprószyć papryką mieloną.Pierwszą i ostatnią warstwę powinna stanowić kapusta.
Koncentrat pomidorowy rozmieszać z wodą,doprawić vegetą.Polać zapiekankę, na wierzchu rozłożyć wiórki masła.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50-60 minut.
Ja podałam z ryżem na sypko, ale można jeść z pieczywem,ziemniakami czy makaronem.