zapiekanka_golabek

Zapiekanka Gołąbek.

Ocena:

4.53 (151)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
Zamiast pracochłonnych gołąbków zrobiłam gołąbkową zapiekankę.

Składniki:

  • * 1 średnia główka kapusty
  • * 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • * 1 łyżka Vegety
  • * 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • * sól,pieprz,papryka mielona słodka
  • * 2 średnie cebule
  • * olej do smażenia i posmarowania naczynia żaroodpornego
  • * 1,5 szklanki wody
  • * 2 łyżki margaryny lub masła
  • * koperek do posypania
  • * ew.ryż ugotowany na sypko (ilość wg. uznania)

Zapiekanka gołąbek. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kapustę poszatkować i obgotować ok.10 minut w osolonym wrzątku,odcedzić i odcisnąć z wody.
  • Mięso usmażyć z posiekaną cebulką, doprawić solą i pieprzem.
  • Naczynie żaroodporne natłuścić, nakładać warstwami na przemian kapustę i mięso.Każdą warstwę kapusty oprószyć papryką mieloną.Pierwszą i ostatnią warstwę powinna stanowić kapusta.
  • Koncentrat pomidorowy rozmieszać z wodą,doprawić vegetą.Polać zapiekankę, na wierzchu rozłożyć wiórki masła.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50-60 minut.
  • Ja podałam z ryżem na sypko, ale można jeść z pieczywem,ziemniakami czy makaronem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne