Zapiekanka Gołąbek.

Zamiast pracochłonnych gołąbków zrobiłam gołąbkową zapiekankę.

dodany przez: msewka 14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n

kotlety mielone dania mięsne gołąbki zapiekanki

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 151 głosów)

Składniki:

  • * 1 średnia główka kapusty
  • * 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • * 1 łyżka Vegety
  • * 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • * sól,pieprz,papryka mielona słodka
  • * 2 średnie cebule
  • * olej do smażenia i posmarowania naczynia żaroodpornego
  • * 1,5 szklanki wody
  • * 2 łyżki margaryny lub masła
  • * koperek do posypania
  • * ew.ryż ugotowany na sypko (ilość wg. uznania)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Zapiekanka gołąbek. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kapustę poszatkować i obgotować ok.10 minut w osolonym wrzątku,odcedzić i odcisnąć z wody.
  • Mięso usmażyć z posiekaną cebulką, doprawić solą i pieprzem.
  • Naczynie żaroodporne natłuścić, nakładać warstwami na przemian kapustę i mięso.Każdą warstwę kapusty oprószyć papryką mieloną.Pierwszą i ostatnią warstwę powinna stanowić kapusta.
  • Koncentrat pomidorowy rozmieszać z wodą,doprawić vegetą.Polać zapiekankę, na wierzchu rozłożyć wiórki masła.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50-60 minut.
  • Ja podałam z ryżem na sypko, ale można jeść z pieczywem,ziemniakami czy makaronem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy