REKLAMA

Zapiekane ciabatty z mozzarellą i pomidorami

Bardzo włoska i bardzo aromatyczna zapiekanka.

dodany przez: smakowisko smakowisko

bagietka Zapiekanki Przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.48 z 165 głosów)


Składniki:

  • bagietka lub długa ciabatta
  • 3 kulki mozzarelli
  • 4 duże pomidory
  • 15 sztuk czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • listki bazylii, sól, pieprze
  • Sos:
  • 1 puszka pomidorów w zalewie, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Sos:
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć minutę, a następnie dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, cukier i oregano. Całość dusić na średnim ogniu, aż z podanych składników powstanie gęsty sos. Usunąć liść laurowy z sosu. Sos doprawić do smaku sola i pieprzem.
  • Zapiekanka:
  • Bagietki lub ciabatty podzielić na 3 części i każdą z nich przekroić wzdłóż na pół. Ułożyć na blasze do pieczenia, a następnie każdą pokryć przygotowanym wcześniej sosem ( może być jeszcze ciepły). Na wierzchu bagietki lub ciabatty układać na przemian plasterki pomidorów i mozzarelli. Oliwki pokroić w plasterki i poukładać wg własnej fantazji na zapiekankach. Liście bazylii lekko poszatkować i posypać nimi po wierzchu zapiekanki. Na końcu każdą porcję polać odrobiną oliwy z oliwek i posypać solą i pieprzem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy