Zapiekanka z fetą i pomidorami

Ocena:

4.47 (192)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
Pyszna zapiekanka makaronowa, idealna dla miłośników włoskiej kuchni

Składniki:

  • 4 średnie pomidory
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • ok 200g czarnych oliwek
  • 1 por
  • 1 kolorowa papryka
  • pół torebki makaronu (rurki)
  • 1 opakowanie sera feta mlekovita
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki przyprawy "Warzywko"
  • sól
  • pieprz
  • garść czerwonej czubrycy (daje potrawie piękny aromat)
  • 1 kostka paprykowa (zastępczo może być mielona ostra papryka z torebki)
  • margaryna do wysmarowania naczynia

Zapiekanka z fetą i pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ugotować makaron na półtwardo. Por umyć, przekroić wzdłuż, a następnie pokrić na ok 2 centymetrowe paseczki. Potem usmażyć pora na masełku doprawiając solą i pieprzem. Do miski wlać mleko, jajka, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego. Dosypać garść czerwonej czubrycy i 4 łyżki "warzywka" i razem wymnieszać. Kolorową paprykę umyć i pokroić w małą kosteczkę. Pomidory umyć i pokroić w cienki plastry. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Ułożyć na nim makaron, a potem pora. Następnie położyć warstwę pomidorów, które posypujemy solą i pieprzem. Między pomidory powkładać oliwki. Następnie wsypujemy kolorową paprykę, którą posypujemy rozkruszoną kostką paprykową (lub mieloną ostrą papryką). Potem polewamy zapiekankę przygotowaną wcześniej masą mleczno-jajeczną. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika na ok 30 minut. Po pół godzinie wyjmujemy z piekranika i posypujemy pokrojonym serem feta. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 15 - 20 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne