Pyszna zapiekanka makaronowa, idealna dla miłośników włoskiej kuchni
Składniki:
4 średnie pomidory
1 koncentrat pomidorowy
ok 200g czarnych oliwek
1 por
1 kolorowa papryka
pół torebki makaronu (rurki)
1 opakowanie sera feta mlekovita
2 jajka
1 szklanka mleka
4 łyżki przyprawy "Warzywko"
sól
pieprz
garść czerwonej czubrycy (daje potrawie piękny aromat)
1 kostka paprykowa (zastępczo może być mielona ostra papryka z torebki)
margaryna do wysmarowania naczynia
Zapiekanka z fetą i pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ugotować makaron na półtwardo. Por umyć, przekroić wzdłuż, a następnie pokrić na ok 2 centymetrowe paseczki. Potem usmażyć pora na masełku doprawiając solą i pieprzem. Do miski wlać mleko, jajka, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego. Dosypać garść czerwonej czubrycy i 4 łyżki "warzywka" i razem wymnieszać. Kolorową paprykę umyć i pokroić w małą kosteczkę. Pomidory umyć i pokroić w cienki plastry. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Ułożyć na nim makaron, a potem pora. Następnie położyć warstwę pomidorów, które posypujemy solą i pieprzem. Między pomidory powkładać oliwki. Następnie wsypujemy kolorową paprykę, którą posypujemy rozkruszoną kostką paprykową (lub mieloną ostrą papryką). Potem polewamy zapiekankę przygotowaną wcześniej masą mleczno-jajeczną. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika na ok 30 minut. Po pół godzinie wyjmujemy z piekranika i posypujemy pokrojonym serem feta. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 15 - 20 minut.