Zając po polsku

Przygotowanie:30 minut
Oczekiwanie: 2-3 dni
Pieczenie: ok.2 godzin
Porcja: 540 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne pieczeń

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
540 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.37 z 196 głosów)

Składniki:

  • 1 sprawiony zając (ok. 2,5 kg)
  • 1 l maślanki
  • seler korzeniowy
  • marchew
  • pietruszka
  • cebula
  • 4 kapelusze suszonych borowików
  • 300 ml śmietany 18-22%
  • 5 jagód jałowca
  • łyżka mąki
  • 15 dag masła
  • sól, ziarna pieprzu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Zając po polsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Sprawionego zająca włożyć do szklanego lub kamiennego naczynia, zalać maślanką i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce (obracać co 12 godzin). Zająca wyjąć, podzielić na części, na potrawę przeznaczyć comber i uda.
  • Ziarna jałowca i pieprzu utłuc w moździerzu, natrzeć nimi kawałki mięsa. Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki, obłożyć nimi zająca i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
  • Przed pieczeniem usunąć warzywa, zająca oprószyć solą i włożyć do brytfanny lub żaroodpornego naczynia. Obłożyć kawałkami masła, dodać opłukane suszone grzyby i przykryć. Piec 1 godzinę 45 minut w temp. 180°C. Od czasu do czasu polewać sosem z pieczenia. Jeśli sos wyparuje, podlać wodą.
  • Pod koniec pieczenia polać śmietaną wymieszaną z mąką, obniżyć temperaurę do 130°C i piec jeszcze 10 minut. Podawać z zasmażanymi buraczkami i pieczonymi ziemniakami.

Kalorie: 540


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy