Zając po polsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Sprawionego zająca włożyć do szklanego lub kamiennego naczynia, zalać maślanką i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce (obracać co 12 godzin). Zająca wyjąć, podzielić na części, na potrawę przeznaczyć comber i uda.
Ziarna jałowca i pieprzu utłuc w moździerzu, natrzeć nimi kawałki mięsa. Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki, obłożyć nimi zająca i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Przed pieczeniem usunąć warzywa, zająca oprószyć solą i włożyć do brytfanny lub żaroodpornego naczynia. Obłożyć kawałkami masła, dodać opłukane suszone grzyby i przykryć. Piec 1 godzinę 45 minut w temp. 180°C. Od czasu do czasu polewać sosem z pieczenia. Jeśli sos wyparuje, podlać wodą.
Pod koniec pieczenia polać śmietaną wymieszaną z mąką, obniżyć temperaurę do 130°C i piec jeszcze 10 minut. Podawać z zasmażanymi buraczkami i pieczonymi ziemniakami.
Komentarze